Etiquetas

miércoles, 30 de octubre de 2013

LA COMPOSICIÓ DEL TEXT: PLANIFICACIÓ, COMPOSICIÓ I REVISIÓ

L’escriptura és un procés mental i no lineal, ja que no es passa per diferents etapes de manera lineal i ordenada fins arribar a la redacció final d’un escrit. El model teòric de Lina Flower i John R. Hayes del 1981 indica un procés lligat, interrelacionat i connectat, per això és complex.



El procés té tres parts:



1. Planificació, reflexió i establiment dels objectius i dur a terme una estratègia per recollir, seleccionar i ordenar la informació que volem transmetre.
- Anàlisi de la situació comunicativa: a qui? què? per què? com?
- Recollida de la informació: pluja d’idees, documentació, resposta a les 6W i prendre apunts.
- Selecció i ordenació de la informació: selecció d’idees, ordenació d’idees, tècniques d’agrupació i  tècniques d’ordenació

2. Redacció: transformar els plans i les idees en llenguatge escrit amb esborranys, ja que hi ha una constant interacció entre llenguatge i pensament. Un text coherent, estructurat d’una manera determinada i amb uns trets estilístics concrets.

Estructura del text:

- El paràgraf:
- com unitat temàtica
- distribució de les idees en paràgrafs: 1 paràgraf = 1 idea, 1 paràgraf = +1 idea, +1 paràgraf = 1 idea
- tipus de paràgraf: introductoris, expositius i conclusius.

- Els connectors:
- tipus: conjuncions i locucions conjuntives, preposicions i locucions prepostivies,
adverbis i locucions adverbials, altres paraules o expressions.
- funcions: senyalitzar, organitzar, relacionar

- La puntuació: la coma, el punt i coma, el punt, els dos punts, els punts suspensius, els signes
d’entonació, el parèntesis, els guions i les cometes.

- L’estil: adequació, claredat, precisió, concisió, variació, etc.

3. Revisió per veure si el text compleix amb les normes de:
- Revisió de continguts: cohesió, coherència i adequació
- Revisió gramatical i de convencions: correcció i variació.


Moltes vegades es compara l'escriptura amb la cuina. Situació de comunicació: un sopar. Cal tenir en compte moltes coses: què fer per sopar? qui vindrà? quins gustos tenen? etcètera. Com més preguntes i més respostes es tingui, més anirem afinant el menú. La memòria a curt termini és la recepta en concret que aniràs a buscar, allò que et falta per completar-ho, els subprocèssos. Per altra banda, la memòria a llarg termini és tot el coneixement general que es pugui tenir del tema i de l'audiència, des del què vol dir un sopar fins al què vol dir ser vegetarià.

lunes, 28 de octubre de 2013

Twitter

El Twitter és una eina que molts de nosaltres ja utilitzem diariament, avui a Gestió de l'Informació i Tecnologies tractem aquest programa. Ens serà molt útil per a un treball que hem ed fer a l'assignatura en el què hem de seguir a un personatge. El nostre grup hem escollit seguir a Arturo Pérez Reverte, personatge molt actiu al Twitter i a altres xarxes socials.

El Twitter és un servei de microblogging que permet els seus usuaris enviar i llegir missatges de text limitats d'una longitud màxima de 140 caràcters, en la qual perdem una mica la nostre identitat real perquè tenim una barrera davant, la pantalla que ens facilita dir coses que no diriem cara a cara. Tot i això cal respectar als altres, abans de publicar res cal consultar i demanar permísEl meu nom d'usuari de twitter és @ninetyninestolen

No es comparteixen missatges sinó que es fa RT (retwit) o es dona resposta. És una nova manera de comunicar-se. El Retweet és una re-publicació d'algun altre Tweet. La funció Retweet de Twitter t'ajuda a compartir i altres ràpidament que Twitter amb tots els seus seguidors. A vegades la gent escriu RT en el començament d'un Tweet per indicar que es tornen a publicar contingut d'una altra persona. Això no és un mandat oficial de Twitter o característica, però vol dir que ells estan citant a un altre usuari de Twitter. 

Amb el Twitter es van popularitzar els hashtags. El símbol #, anomenat un hashtag, s'utilitza per marcar paraules clau o temes en un Tweet. Va ser creat orgànicament per usuaris de correu electrònic com una forma de categoritzar els missatges. La gent fa servir el símbol hashtag # abans d'una paraula clau o frase (sense espais) corresponent al seu piulada al categoritzar els tweets i els ajuden a mostrar amb més facilitat a Twitter Search. En fer clic en una paraula hashtagged en qualsevol missatge que mostra tots els tweets marcats amb aquesta paraula clau. Hashtags poden ocórrer en qualsevol part del piu - al principi, al mig o al final. Hashtagged paraules que esdevenen molt populars són sovint temes de moda. 
Cada tuit de l'assignatura el farem amb el hashtag #gitic13


Un twit:


Twitter és una eina molt útil per a comunicar-se i rebre informació. A diferència del que podria ser Facebook o Tuenti, el Twitter et permet seguir a gent tot i que no la coneguis. En canvi, a les altres dues l'altre persona t'ha d'acceptar. Hi ha una opció a Twitter que també et permet tenir una compte privada però la majoria de les comptes són públiques. Amb aquesta eina moltes vegades s'inicien debats o converses sobre un tema, això pot acabar bé o pot acabar malament, sempre hi haurà aquella persona que estarà d'acord amb el que publiques i aquella que no ho estarà.

domingo, 27 de octubre de 2013

Funcionament del PWP

Avui a l'aula obrim l'aplicació Power Point i parlem sobre com és un bon i un mal Power Point. És una eina que ja portem, segurament tots, molt de temps utilitzan però mai està de més donar-hi un cop d'ull una mica més crític. 

Microsoft PowerPoint és un programa de presentació, un dels més estessos actualment, desenvolupat per l'empresa Microsoft per a sistemes operatius Microsoft Windows i Mac OS, àmpliament usat en diferents camps com l'ensenyament, negocis, etc. Està integrat dins el paquet Microsoft Office que aprofita els avantatges que li oferixen els altres components de l'equip per a obtenir un resultat millor. Va ser concebut per la societat Forethought i llançat al mercat a l'abril de 1987, per Macintosh d'Apple. S'executava en blanc i negre, administrant pàgines que barrejaven textos i gràfics per a una utilització en retroprojector. Una nova versió en colors va arribar un any més tard, després de la sortida comercial del primer Macintosh a colors. Microsoft va comprar a Forethought i els seus programes de PowerPoint a la fi de juliol de 1987 i va difondre en 1990 la primera versió Windows 3.0. Des de 1990, PowerPoint pertany a la suite ofimàtica de Microsoft Office. Les versions posteriors van aparèixer més tard en el transcurs de les difusions de noves versions de la suite ofimàtica de Microsoft Office, per arribar a la versió actual.

És un programa dissenyat per fer presentacions amb text esquematitzat, així com presentacions en diapositives, animacions de text i imatges predissenyades o importades des d'imatges de l'ordinador. Se li poden aplicar diferents dissenys de font, plantilla i animació. Dona molt de joc ja que, si s'apren a utilitzar, i s'apren a utilitzar molt ràpidament i fàcilment, se li pot treure molt de profit. És un soport que pot estar present en moltes situacions, des de reunions de feina fins a classes a l'escola.




Com bé va dir Albert Einstein "Si no pots dibuixar-ho és que no ho entens". El que és concret impacta i convenç al públic més que allò que és abstracte. Per aquest motiu els mitjans audivisuals són útils per destacar paraules o conceptes i per a un tipus concret d'informació, com la estadística o esquemes, però no s'ha d'abusar perquè només són un soport, és la persona qui ha de convèncer.



En la imatge superior es veu una presentació de Power Point per començar amb una plantilla ja predissenyada. 

Personalment crec que el Power Point és una eina molt útil per a fer presentacions ja que, és un gran suport i a l'hora molt fàcil d'utilitzar. Fa poc però vaig descobrir l'eina Prezi. En un començament em va semblar millor perquè era una cosa que mai havia vist, ho veia molt innovador. Ara però ho comparo amb el Power Point i la veritat és que encara no se quina eina és millor. Si que és cert que el Prezi dóna més joc, i potser crida més l'atenció però el Power Point és més serio. Això però també depén molt de com es fagi la presentació i la finalitat que aquesta tingui.

Fa molts anys que utilitzo el Power Point, potser des de Primària per això crec que tractar aquest programa a la universitat no és del tot necessari. Si que és cert que en un començament les presentacions que feia no tenien res a veure amb les presentacions que faig avui en dia, i tot és gràcies a un professor que vaig tenir a l'escola que li donava molta importancia. Amb ell les meves presentacions van passar a ser disapositives amb lletres flotant i imatges donant voltes a presentacions amb un disseny adequat per a cada situació.

Aquí us deixo amb el meu PWP:


Funcionament del Prezi

Els mestres poden utilitzar diversos recursos a l'aula com a soport. Sovint utilitzen presentacions Power Point però en els últims anys a sorgit un nou programa per a fer presentacions, aquest programa és el Prezi. Fa dos anys que porto treballant amb aquest programa, i crec que en alguns aspectes és millor que el Power Point però en altres és menys eficaç.

Prezi és una aplicació multimèdia per a la creació de presentacions similar al Microsoft Office PowerPoint o Impress d'Open Office però de manera dinàmica i original. Permet organitzar la informació en forma d'un esquema i exposar amb llibertat sense la seqüència de diapositives. Prezi permet treballar on-line amb totes les seves eines de forma gratuïta, però hi ha diverses modalitats de pagament que permeten ocultar els treballs on-line i protegir-los, i ofereixen més capacitat d'emmagatzematge que la versió gratuïta.

Primer pots escollir una plantilla ja determinada o bé pots començar un diseny des de 0. 


És molt semblant a un PowerPoint però la transició d'una diapositiva a una altre és molt diferent. És una imatge general per on et vas apropant o movent. 


Les diapositives es seleccionen mitjançant marcs. A la part esquerra trobem la configuració de la línia de temps: hi ha un llapis que et permet configurar-lo i editar-lo. Per fer-ho és necessari anar movent el llapis cap als diferents marcs que volem que apareixin. Automàticament sortiran uns números segons l'ordre en aque aniran sortint els diferents marcs. També permet inserir imatges i vídeos, de l'escriptori o buscar automàticament a Google. Hem de tenir en compte que el requadra no varia per tant, pot ser que la imatge es talli. Les imatges també es poden retallar.


He tingut molts problemes en el moment de penjar el meu Prezi, ja que el tenia guardat a l'escriptori del meu ordinador i no he trobat la manera de penjar-lo des de allà. Com a últim recurs, he decidit penjar una el primer Prezi que he realitzat mai, és tracta de la meva presentació del treball de recerca. Espero que no hi hagi cap inconvenient, si no és així estic disposada a mostrar el meu altre Prezi d'una recepta des del meu ordinador.

miércoles, 23 de octubre de 2013

La Recitació


Part de Sílvia Bel, La rierada (50'')

Concert dedicat a Salvador Espriu, 100 anys després del seu neixement. 

De vegades el llenguatge formal no serveix per transmetre determinats sentiments o estats d’ànim. Aleshores emprem les paraules amb major llibertat per jugar amb elles, amb els seus sons i significats, fent asociacions subjetives. Neix així la poesia, que vindría a ser un tipus diferent de joc de paraules.

El llenguatge poètic entra per canals com la oida de l'interlocutor, per la musicalitat de la veu de l'oradorwww4se. Per a que aquesta musicalitat existèixi ha d'haver melodia en els versos. 

Un text poètic ha de tenir unes característiques: ha d'agradar al lector, ha de respondre-li preguntes, ha d'expressar allò que se sent, etcètera


Pràctica de recitació:

Una gallina xica, tica, mica, camacurta i ballarica, va tenir sis fills xics, tics, mics, camacurts i ballarics. Si la gallina no hagués estat xica, tica, mica, camacurta i ballarica, els seus fills no haurien estat xics, tics, mics, camacurts i ballarics. 


Entrevista a Guillermo Orozco, Fòrum mundial de la televisió infantil

Detalls que requeréixen un entrenament de la vista, saber veure a través de la ment. Aquests principis no són tan obvis per la majoria d'audiéncies, no tenen una visió adequada d'allò que hi ha darrere cada pantalla

Depén del context i moment històric, actualment l'educació als medis no pot ser l'activitat d'un sol factor sinó que hi ha diversos aspectes que han d'intervenir, principalment la família i l'escola. Cal entendre que la relació dels nens amb les pantalles està intervinguda per l'escola i la família, de manera implícita o explícita. La societat ha d'obligar als medis a adonar-se que tenen una responsabilitat educativa tot i que ells no ho vulguin així. 

Cal oferir instruments als alumnes per a que aquests estiguin en contacte amb la tecnologia però cal també fer-los veure la part pedagógica de les tecnologies. Tot el que ve en imatge és complementari a allò que diu el professor, no té un valor expressiu en si mateix. Els nens no tenen la consciència de la lògica digital, sembla que tot sigui funció instrumental. No s'acompanya a les tecnologies amb una reflexió/prespectiva pedagógica per aprofitar aquests instruments al màxim.

Cal fer una alfabetització múltiple a l'escola: audiovisual, digital, etc. D'aquesta manera tots podrem treure profit al potencial de les tecnolgogies. No només educadors, sinó també periodistes o d'altres. Amb l'ajuda d'adults o persones que ja hagin tingut contacte amb aquests instruments.



sábado, 19 de octubre de 2013

Descripció de l'Ana Escoda

Qui és l’Ana Escoda?

Fa 18 anys que vaig a la mateixa escola que l'Ana Escoda, al Betània Patmos, fa 18 anys que tenim els mateixos companys i fa 18 anys que compartim moltes experiències. Fa al voltant de dos anys, a quart de l’ESO, el meu grup d’amigues i el seu es van ajuntar i a partir d’aquell moment vaig començar a tenir més contacte amb ella perquè fins llavors n’havia tingut ben poc.

A l’escola, tant al parvulari com a secundària, cada classe era un món. A secundària hi havia quatre classes: A, B, C i D, ella anava al B i jo al C. L’A i el B estaven aliats a l’igual que el C i el D, i entre una aliança i l’altra no hi havia mai contacte, eren rivals, deu ser per això que fins a l’ESO no vaig sapiguer qui era l’Ana. És tota una casualitat que ara estudiem la mateixa carrera i just anem a la mateixa classe. Fa una setmana, però, que m'he adonat que realment no la conec. La vaig escollir a ella per a fer la descripció tant escrita, oral com digital perquè creia que era la persona de la classe que coneixia més, però no ha resultat així i m'està costant molt descriure-la.

A primera vista crida molt l'atenció el seu cabell curt i la manera com se’l recull, un petit monyo com el d'un samurai, i la seva obsessió pels Sebagos, fixeu-vos en els seus peus i les sabates que porta. Crec que no conec cap persona que s’ompli més l’entrepà de Nutella , ella l’ompla fins al punt en que la xocolata regalimeja pels costats encara que ella segueix dient que hi ha poca. Segur que un del primers comentaris que vau sentir de l’Ana va ser graciós i us va treure un somriure, recordo que quan vaig començar a anar amb ella no em parava de fer riure i no ho ha parat de fer encara.

Li encanta estar amb les seves amigues i passar-ho bé, sempre és la primera en posar-se a ballar o pujar a l’escenari del karaoke. Quan comença a parlar ja no calla, s'hi pot estar hores, tant davant els adults com els joves, no té cap vergonya. I amb els nens és una autentica “premestre”, li encanten i els nens s’enamoren ràpidamente d’ella. Tot i això a l’hora de treballar és molt responsable i organitzada, sap quin és el moment per a cada cosa. Es preocupa pels altres i està sempre disposada a ajudar. És una persona molt alegre i riallera, després de tots aquests anys encara no l’he vist trista cap dia, i segur que n’ha tingut de dies dolents, com tothom.

És una molt bona amiga i espero no perdre-la mai.




Les imatges fotogràfiques


Les imatges fotogràfiques com a documentació narrativa. Documentar no és el mateix que fotografiar, ja que documentar significa deixar constància estètica i narrada de manera visual, audiovisual o escrita d’un procés educatiu que estem observant i sobre el qual estem reflexionant. És una interpretació narrada d’allò que transita com a esdeveniment. La documentació fa existir les coses perquè les fa visibles, i per tant possibles.



Com diu Gabriel Villota “mai no reprodueix “fidelment” la realitat que s’estén davant seu, sinó que inevitablement l’altera i la transforma”. La imatge documental ha de tenir una forma tècnicament acurada i estètica i ha de comunicar missatges preciosos per esdevenir relat. Ha d’unir semànticament forma i contingut.

IMATGE PORTADA I IMATGES SEQÜÈNCIA

La primera té la capacitat de recollir en una sola imatge tot el que volem dir en aquell moment, la segona són una sèrie de fotos, normalment consecutives, d’un procés, que en recull el desenvolupament temporal.

PLANS FOTOGRÀFICS SEGONS L’OBERTURA DE L’ENQUADRAMENT

- Pla general: funció informativa, situa a l’espectador en un context.
- Pla americà o ¾: talla pels genolls, dóna informació sobre l’escenari i les accions del subjecte.
- Pla mig: de cintura cap amunt, recull llenguatge gestual
- Primer pla: capta cap i espatlles
- Pla de detall: capta una part

PLANS FOTOGRÀFICS SEGONS L’ANGLES DE CÀMERA

- Normal: la càmera se situa exactament a l’alçada dels ulls.
- Picat: s’orienta la càmera de dalt a baix.
- Zenital: càmera perpendicular al terra.
- Contrapicat: des de baix.
- Nadir: oposat a zenital, ex: nen mirant al cel, captem imatge del cel
- Aberrant: inclinem la càmera cap a un costat
- Pla subjectiu: coincideix amb la mirada del personatge

ENFOCAMENT I PROFUNDITAT DE CAMP

La profunditat de camp és l’espai al davant i al darrere del pla enfocat, comprès entre el primer i l’últim punt que aparèixen nítids.

L’INSTANT PRECÍS

Moment precís de prémer el disparador

COMPILACIÓ D’IMATGES

Captar imatges esperades o consegudes no evita que captem altres imatges. Aquesta estratègia de documentació es basa en el conjunt de totes aquestes decisions planificades previament, que permeten elaborar el projecte de documentació amb precisió i rigor. Posteriorment realitzem una selecció i una anàlisi.
- Imatge d’infància, professional, escola, família. Ex: menjador escola - homogeneitat, a vegades no es capta el que es vol captar
- Anàlisi formal tècnica: elecció del pla adequat i qualitat tècnica de la imatge
- Análisi del context o escenari estètic
- La combinació de plans disponibles

martes, 15 de octubre de 2013

Fotografies d'Arnold Newman



Arnold Newman va ser un fotògraf americà molt conegut pels seus retrats, sempre en blanc i negre, a artistes. Tot i que realitzava tota mena i fotografies, van ser els retrats els que li van donar més rellevància. Una característica dels seus retrats és l'ocupació d'elements o objectes que es relacionen amb els interessos o la professió del personatge fotografiat. Reconeixia la influència dels fotògrafs del programa de l'oficina d'Administració de Seguretat Agrària i en particular de Walker Evans. En els seus retrats presenta una acurada composició, acostuma a emprar perspectives formals i els dota amb certa profunditat psicològica.






Alguns retrats:












Conferència sobre Web 2.0 d'Anna Pérez al 2008



L'internet actual és diferent a fa 10 anys, és un internet multimedia i audiovisual, l'interactivitat que hi ha és molt més gran i cal tenir-ho molt present. Augmenta la participació i permeten fer xarxa,  abans només un nombre de persones pujava documents a la xarxa, en canvi en la Web 2.0 tothom pot pujar arxius, ara  un conjunt que interactuen amb aquest, és a dir, ara parlem  d'intel·ligència compartida.

Gran canvi, el pas de Web 1.0 a 2.0:

Web 1.0: unidireccional, no hi havia interacció amb els usuaris

Web 2.0: eines que ens permeten crear contingut i comparir-lo, com per exemple:

- Google: google maps, gmail, etc. Cercador de propòsit general. Ofereix una versió antiga de les pàgines trobades per si aquestes ja no són disponibles.

- Youtube: Comparteix els vídeos amb els amics, amb els familiars i amb el món sencer.

- Messenger: programa per a la missatgeria instantània

- Fotolog/metroflog: és una variant de weblog, que consisteix bàsicament en una galeria d'imatges fotogràfiques publicades regularment per un o més autors. El llenguatge que s'utilitza és igual que el del messenger, amb abreviatures i llenguatge del carrer prohibit a l'escola

- Facebook: és una eina social que comunica la gent amb els seus amics i coneguts, companys de feina o d'estudi, i amb altres persones del seu entorn.

- (Vídeo) Blogs: abans eren escrits ara permeten recollir continguts de manera multimedia i ordenada a més a més és públic i la gent ho pot lleguir i comentar.



Actualment l'internet ja no és només una eina de text sinó que ara és audiovisual i multimèdia. Tant els mestres com els alumnes poden utilitzar aquest recurs. Aquest fet ens permet fer xarxa, dir allò que sembla una cosa personal es pot convertir en una eina social que permet aportar nou coneixement, comentar i criticar constructivament. Hi ha molts usuaris que intervenen d'aquesta manera el coneixement es multiplica i apareix una blogoesfera.

Hem de tenir molt en compte que en els nens d'avui en dia la tecnologia està molt present i les escoles s'han d'adaptar. Els mestres hauríem d'estar sempre preparats perquè el nostre coneixement es vagi actualitzant a mesura que ho fa la tecnologia i ser capaços d'incloure aquestes eines en l'educació, sempre amb l'objectiu de què els alumnes aprenguin. 

lunes, 14 de octubre de 2013

Aconseguir una feina

L'educadora Nieves Segovia, presidenta de la Institución Educativa SEK, assegura que 3 de cada 4 alumnes d'infantil tindran professions que encara no han estat inventades i canviaran de feina entre 7 i 10 vegades al llarg de la seva vida. És per aquest motiu que calen persones que assumeixin el fracàs i què puguin adaptar-se a qualsevol situació, ja que ja no competeix només amb el millor de la classe sinó amb els del tot el planeta.

En el nostre país els joves tenen una molt bona actitud davant l'aprenentatge, tot i això sovint els hi donem la culpa de l'alta tassa de fracàs i abandonament escolar. El problema és que a Espanya no sabem retenir el talent, no som capaços d'oferir als joves les oportunitats adequades. El sistema actual busca l'èxit a través del rigor acadèmic, però hi ha altres talents com habilitats personals i socials. A Estats Units els graduats estan demandant a les seves universitats perquè no troben feina i se senten defraudats. Els valors de l'èxit són: la intel·ligència social, el pensament innovador i adaptable, la competència intercultural, el pensament computacional, el coneixement de nous medis i la transdisciplinaeitat.

Espanya només produeix un 3% d'alumnes brillants davant el 8% de la resta de països de l'OCDE i la millora d'aquesta xifra depèn d'una transformació profunda en el sistema educatiu.

La professora i directora académica del Centre Treball i Família de l'IESE, Mireia Las Heras diu "Prepara un vídeo-currículum de 2 minutos, con música, imágenes, una breve presentación en español e inglés y un link a tus perfiles profesionales en las redes sociales o tu blog"

Conte Xesco Boix

Conte Xesco Boix - Abiyoyo

martes, 8 de octubre de 2013

El Drive

A la universitat ens ensenyen una nova eina, el Drive. És l'eina que es fa servir aquí per a realitzar treballs,  compartir-los, corretgir-los i modificar-los.A primer cop d'ull té molt bona pinta. Vaig a seguir descobrint!

Abans de començar m'informo sobre què és El Google Drive. És una eina que ajuda a las persones a ser més productives. On es poden Crear documents, fulls de càlcul i presentacions o es pot col·laborar amb altres persones en temps real. Tots els canvis que es fan es desen automàticament a Drive. Ni tan sols existeix un botó per desar. És un lloc segur on es poden guardar totes les coses, com ara: fotos, vídeos, documents i altres fitxers importants, amb un emmagatzematge de 15 GB com a màxim i a més és gratuït. A més tens tot allò que vols allà on vas, les teves coses t' acompanyen a tot arreu. Pots organitzar-les, editar-les i compartir-les des de qualsevol ordinador a la pàgina drive.google.com o bé mentre et desplaçes amb l'aplicació de Drive per a mòbils.

Reflexió comuna:
L’eina Drive ens ha semblat extremadament útil. Des del moment que la varem descobrir l’hem utilitzat constantment. Des del nostre punt de vista facilita molt el treball en grup, per lo tant no és un eina que només utilitzarem durant els pròxims quatre anys sinó que la utilitzarem al llarg de les nostres vides ja que la professió de mestre requereix compartir, aprendre i  treballar amb els altres. A més a més, creiem que aquesta eina que ofereix Google és un resultat de la globalització ja que permet treballar sobre el mateix document des de diferents parts del món. I a la vegada, demostra la capacitat d’aquest “núvol” virtual que permet emmagatzemar els nostres documents a la xarxa.

Estem segures que a mesura que la tecnologia vagi desenvolupant-se al llarg del temps aquesta eina millorarà les seves prestacions. Ja que, tot i que és una eina innovadora i molt útil, presenta alguns desavantatges pel que fa referència a temes de format. Principalment, la creació de documents no està tan ben gestionada com el Word o altes. En diverses ocasions ens em trobat amb la impossibilitat de realitzar alguna cosa que en programes  amb els que ja estàvem acostumades a utilitzar no ens havien passat anteriorment.

Ara que ja porto tres mesos utilitzant aquesta nova eina trobo que és una eina molt ben pensada, jo mai hagués caigut en fer documents on més d'una persona hi pogués treballar al mateix temps, segur que moltíssimes persones ho han pensat alguna vegada això de modificar un document diverses persones al mateix temps (com jo) però fins ara no sabien que existia.  

Edició de videos amb Youtube

Avui a l'aula ens introdueixen una nova eina, l'editor de vídeos del Youtube. És una nova eina per a mi ja que sempre he utilitzat l'iMovie, a veure com funciona! Serà millor o pitjor que l'iMovie?

El video és una eina per a gestionar una informació i per a mostrar continguts d'una manera més amena, entretinguda, als alumnes. Els nens, avui en dia, estan acostumats a una inmediatesa en la informació, és un nou perfil de nen.

Nosaltres a l’universitat treballarem amb l’eina del Youtube per a editar videos. El que cal per accedir a l’editor de videos del Youtube és una conte, nosaltres fare servir la mateixa conte que la de l’universtat.


Un cop iniciada la sessió cal clicar a dalt a la dreta on hi posa "Penja un video" per tal de començar a edita un video i apareixerà la següent pantalla.


Com es pot veure en aquesta imatge, mentre s'està editant el video i encara no es vol fer públic, es pot canviar a privat i d'aquesta manera ningú pot accedir-hi. A la barra de la dreta i ha diverses opcions: captura amb una càmera web, presentació de diapositives de fotos, hangouts en directe de Google+ i l’editor de vídeo.


Dins l’editor de vídeos hi ha la possibilitat d’afegir vídeos, fotografies i música, tot i que el tema dels drets d’autor és molt estricte. A més a més hi ha filtres per a les fotografies i els vídeos. També hi trobem transicions i la possibilitat d’afegir text.

Aquí us deixem amb el nostre vídeo:



Personalment trobo que aquest programa d'edició de vídeos te moltes mancances: la qualitat fina de les imatges és de molt poca resolució, l'elecció de músiques és molt reduida, hi ha molt poques tipologies, hi ha pocs tipus de transacions i poc formals, entre d'altres. A més a més és més complicat d'utilitzar, no és gens senzill. Crec que a l'hora de realitzar un vídeo amb fins professionals, de cara a la feina, seria complicat que quedes seriós. Sempre he utilitzat l'IMovie i crec que és molt més útil, te moltes més eines i el resultat és millor. 

jueves, 3 de octubre de 2013

Discurs Ken Robinson "How schools kills creativity"


Aquest vidio és un discurs de Ken Robinson, educator, escritor i conferenciant britànic, on ens parla sobre com l'escola mata la creativitat dels infants. Tot això ho fa amb un to molt humorístic i clar, captant l'atenció des del començament.

Escena balcó Cyrano de Belgerac


Aquesta escena pertany a la pel·lícula Cyrano de Bergerac, pel·lícula francesa del 1990 dirigida per Jean-Paul Rappeneau, i s'inspirada en l'obra de teatre de Edmond Rostand. Com es pot observar en aquesta escena el que realment enamora la bella Roxana, no és pas l'aspecte de Christian sinò les paraules que recita, en veritat qui les pronuncia és Cyrano poeta, dramaturg i pensador francés.

El llenguatge i les llengües

EL LLENGUATGE

Més que un mitjà de comunicació
El llenguatge és una facultat humana innata i universal (equipatge biològic de l’espècie), que té com a funció capital ser un mitjà de comunicació  i expressió, molt diferent del que poseéixen els altres primats, tant quantitativa i qualitativament. Permet expressar verbalment un número il·limitat de sensacions, situacions, idees, etc, i ens fa possible anomenar coses que no estan presents. Està constituït per senyals i combinacions de senyals peculiarment organitzades, tota senyal està destinada a la transmissió d’informació i per tant l’existència d’aquestes només queda justificada dins el procés de comunicació, és a dir, quan serveixen d’enllaç entre un emissor i un receptor.

Aquesta facultat fa possible l’aprenentatge lingüístic ja que tenim un mecanisme, que s’hereta per necessitat i es posa en funcionament durant l’embaràs (LAD: Language Adquisition Device), que marca els límits dels tipus de llenguatge que es poden adquirir, ja que descobreix, observa i aplica l’estructura de la llengua.(ex: El sol es pon cada dia, Cada dia es pon el sol, El sol cada dia es pon, etc). Aquest mecanisme es va perfeccionant, (ex: “obrit” , és una analogia: es té assolida l’estructura general però falta aprendre les excepcions).

Elements per a una definició del llenguatge
1. El llenguatge i l’organització de l’entorn
Gràcies al llenguatge podem organitzar el nostre entorn, el món on vivim, i podem reduir-lo a categories, diversos graus d’abstracció. La il·limitada varietat de percepcions es veu reduïda a un número limitat de tipus d’objectes i fenòmens (amb un número limitat de paraules poden anomenar un número il·limitat de coses). Aquesta reducció és la que permet l’entesa entre els èssers humans.

2. El llenguatge i el pensament
“Sense pensament no hi ha llenguatge, sense llenguatge no hi ha pensament” VIGOTSKI
Sense la base d’una construcció cerebral adequada no és possible el llenguatge i per altre banda en total absència del llenguatge no aparèixen indicis d’intel·ligència en el èssers humans, de manera que ambdues haurien d’haver-se desarrollat paral·lelament. És un element bàsic en la construcció del pensament i permet el discurs abstracte a diferents nivells i la parla desplaçada.

3. El llenguatge i la memòria
És el suport bàsic de la memòria tant individual com col·lectiva.

4. El llenguatge i l’autoexpressió
És el medi de comunicació i expressió més extens que tenim els humans, ens permet l’expressió lliure e interior i és la causa del diàleg que mantenim amb nosaltres mateixos.

LES LLENGÜES
N’hi ha entre 3500 i 4000 llengües en un total de 200 estats aproximadament. Són autèntics monuments de la naturalesa, ja que funcionen a la perfecció per això l’infant les pot descobrir. Una llengua és un sistema de signes orals (NO conjunt perquè tenen una relació), reflectit sovint en un codi escrit-paraules, propi d’una comunitat o grup social (NO estat).

És un sistema organitzat a diversos nivells, als qual corresponen unitats diferents:
- Pragmàtic: discurs o text (sentit que li volen donar)
- Semàntic: oració o paraula (significat)
- Sintàctic: sintagma (ex: el sol es pon cada dia)
- Morfològic: morfemas
- Fonètic: fonema o so

Una llengua és una llengua quan en aquests nivells té característiques pròpies i entre els diferents nivells hi ha organització.


COMPETÈNCIA COMUNICATIVA
Aprendre a parlar, més concretament en situacions formals, és una experiència social. Els primers que van fer referència a la competència comunicativa van ser Gumperz i Hymes al 1972. “Alló que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç (per aconseguir un objectiu) en contextos culturalment significants.” En qualsevol discurs a més de CC necessitem la pragmàtica.

Components de la CC, coneixements i habilitats:
- Competència lingüística/gramatical
  • Fa referència al domini del codi lingüístic
  • S’ocupa del nivell fonològic, morfològic, sintàctic, lèxic i semàntic
- Competència sociolingüística
  • Fa referència a les regles socioculturals d’ús.
  • S’ocupa de: situació dels participants, propòsit de la interacció i de les normes i convencions de la interacció
- Competència discursiva
  • Fa referència a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent (no es contradiu) i cohesionat (tot el text és vist com una unitat) en qualsevol gènere
  • S’ocupa de la cohesió de la forma i de la coherència en el significat
- Competència estratègica
  • Fa referència a les estratègies de comunicació verbal i no verbal que es poden utilitzar per compensar deficiències provocades per limitacions i insuficiències i per afavorir l’efectivitat de la comunicació